Siirry pääsisältöön

Rakkaus-tuurijuopon tunnustuksia

Hesarissa oli artikkeli rakastumisen kemiasta. Sen mukaan rakastuminen aktivoi aivoissa alueen, joka tuottaa dopamiinia eli samaa riippuvuutta aiheuttavaa ainetta, kuin esimerkiksi kokaiini sisältää. Minulle tuottaa katkeraa, sarkastista huvitusta tunnistaa oma rakkaus-tuurijuopon käytökseni tässä entiseni tapauksessa. Katsotaanpa:

Yritän olla absolutisti: vältän yhteyttä entiseeni, koska tiedän taipumukseni menettää itsekontrollini hänen kanssaan.

Yritän kohtuukäyttöä: olisi niin kiva vain vaihtaa kuulumisia ihmisen kanssa, joka on ollut tärkeä osa omaa elämää ja nuoruutta. Uskottelen itselleni, että pieni keskustelu silloin tällöin ei ole vaarallista. Että pystyn hallitsemaan itseni ja olemaan asiallinen ja että me voimme olla ystäviä.

Piilottelen pulloa: Muka ihan normaali kuulumistenvaihto pitää jostain syystä tehdä salaa aviomieheltäni. Käyttäydyn juuri niin kuin alkoholisti, joka piilottaa pullonsa.

Retkahdan: Yhteydenotto hänen puoleltaan heittää minut raiteiltani. En pysty lopettamaan keskusteluita hänen kanssaan. Elämäni ja ajatukseni alkavat pyöriä addiktioni kohteen ympärillä, enkä pysty irtaantumaan. Haluan lisää. Pieni annos ei enää riitä. Kaiki toimintani tähtää siihen, että saan koko ajan enemmän.

Krapula, vieroitusoireet, sata erilaista defenssiä: Tunnen pahoinvointia ja häpeää, kun ajattelen mitä olen sanonut ja tehnyt. Keksin puolusteluita.

Riippuvuuden kieltäminen: Sanon, että eihän minulla mitään riippuvuutta ja ongelmaa ole. Kutsun tunteitani rakkaudeksi, intohimoksi, kohtaloksi.

Kommentit